Week van
de aandacht

Een voorstelling, workshops en deskundigheidsbevordering voor het speciaal onderwijs

Leeftijd 4+

Deze week is te boeken van januari t/m april 2025

 

De ‘Week van de aandacht’ is een gewone schoolweek, maar dan met meer tijd voor verstilling. Tijdens deze week gaat het over aandacht hebben voor elkaar, de geluiden om ons heen, de grond onder onze voeten en wat er zich afspeelt in ons hoofd.
Vijf dagen lang zijn theaterdocenten, acteurs en musici afwisselend bij jou op school. Verweven door de dagelijkse schoolroutine geven ze workshops bewegen, muziek, tekenen en vilten aan leerlingen van alle niveaus en leeftijden. Alle zintuigen worden gebruikt.

Ook verzorgen ze een training kunstonderwijs en mindfulness voor het docententeam én spelen ze de voorstelling Wolk in het speellokaal. 

De voorstelling ‘Wolk’
Boven het hoofd van Das hangt een donkere wolk. Overal waar hij gaat, drijft de wolk met hem mee. Soms valt er een miezerende regen uit waardoor Das bibbert van ellende. Als Vogel, Rivier en Zon langskomen, warmt Das weer een beetje op. Langzaam wordt het lichter in zijn hoofd en kan hij zijn wolk van een andere kant bekijken.

Educatie
Naast de workshops ontvangt de school voorafgaand aan de voorstelling een gratis pakket opdrachtkaarten. Met de kaarten trainen we de verbeeldingskracht en kan de docent de voorstelling voorbereiden, nabespreken en het thema verdiepen. Bij de voorstelling ‘Wolk’ gaan de opdrachten over het maken van rituelen in de klas en de bevordering van concentratie en samenwerking. Deze opdrachten sluiten aan op de workshops en oefeningen die de leerlingen en docenten doen tijdens de ‘Week van de aandacht’.

Het verhaal van de voorstelling ‘Wolk’ en de perspectiefwisseling die Das maakt, is het thema van de ‘Week van de aandacht’. De manier waarop Das anders naar zijn donkere gevoel gaat kijken, proberen we de leerlingen en leerkrachten ook zelf te laten ervaren. Het begint bij het ontdekken wat het is om een emotie echt te voelen en er niet van weg te rennen. Het eindigt bij het zien dat de emotie net als een wolk voorbij kan drijven.
Alle deelnemers worden een week lang aan de hand meegenomen en uitgedaagd om het verhaal van Das aan hun eigen dagelijks leven te verbinden.

Duurzame samenwerking
De ‘Week van de aandacht’ is een duurzame samenwerking tussen een (SBO) school en Het Houten Huis. Door iedere dag nader kennis te maken met elkaar, de thematiek en de vorm van de voorstelling, komt de voorstelling beter aan en resoneert die langer na. Door de dagelijkse aanwezigheid van Het Houten Huis in de school, leert Het Houten Huis van leerkrachten en vice versa. De ‘Week van de aandacht’ groeit met de kinderen mee tot een ervaring waarin iedereen met een rustig, opgeladen gevoel naar terug kijkt.

"Mijn complimenten, de leerlingen hebben de hele week genoten. Komen jullie volgend jaar weer?"

Leerkracht

"Ik vond het echt een fantastische week. Voor mij voor herhaling vatbaar!"

Leerkracht SBO Van Liefland Assen

"Ik vond het echt fantastisch en geweldig. Hoe verzinnen jullie dit? Zoveel fantasie en schoonheid. Dat je met drie mensen zo'n mooie wereld kan toveren en ook nog in een gymlokaal. Je hebt totaal niet door dat je in een gymlokaal zit. Prachtige poppen, spel en muziek. Je wordt helemaal meegenomen. Jullie moeten volgend jaar echt terug komen!" (over de voorstelling 'Wolk')

Leerkracht St. Michaelschool in Groningen

Boeken

Makers 'Wolk'

makers Meike van den Akker, Karlijn Benthem, Inez de Bruijn, Jesse van Delft, David van Griethuysen, Elien van den Hoek muzikale compositie Raimund Gross spel (wisselende cast) Nike van Essen/Anne Peters/Joska Janssens/Meike van den Akker/Jesse van Delft/Moene Reuvers muziek Raimund Gross/Martin Franke kostuum ontwerp & uitwerking Freja Roelofs decor & rekwisieten Meike van den Akker onderhoud decor André Kok