Welkom
in ons huis

Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het noorden. Vanuit Groningen maken we voorstellingen die door het hele land én tot ver over de grens te zien zijn. Ons huis staat symbool voor het leven, waar soms ook iets piept en kraakt of een onverwachte gast langskomt. Altijd zijn we aan het timmeren en schuren aan verhalen, verbeelding en muzikaliteit.

Overdag spelen we voor schoolklassen, van kleuter tot puber. Maar als ‘s avonds volwassenen met hetzelfde ongeloof de zaal uitkomen, blijkt dat ontroering en fantasie geen leeftijdsgrens kennen…

Beeldend muziektheater

We nemen je mee naar een wereld vol grenzeloze verbeelding. Een plek waar verdriet, schoonheid en humor samenvallen.
Met oog voor detail, livemuziek, poëtische beelden en een expressieve speelstijl maken we steeds opnieuw een ‘levend prentenboek’. Er wordt zelden gesproken, muziek is de adem van het stuk.
We tonen dat wat van binnen wringt. Iedere voorstelling is een zoektocht en een uitnodiging om de imperfectie van het leven te omarmen.

Hooggeëerd publiek

We spelen niet alleen voor, maar ook mét het publiek. Rond een voorstelling bieden we educatieve activiteiten waarmee we de thematiek verdiepen en de verbeeldingskracht trainen. Op speelse, filosofische wijze stimuleren we jong en oud om na te denken over zichzelf, over anderen en over de wereld. Ook met educatieprojecten die niet aan een voorstelling gekoppeld zijn, tonen we de oneindige mogelijkheden van creativiteit.

"Eens in de zoveel tijd zie je een voorstelling die zo bizar goed is, dat je hem wel aan iedereen zou willen aanraden."

Volkskrant over IK... eh ik

"Hartverwarmend, creatief tot in de kleinste details en onweerstaanbaar grappig."

NRC over Beet!

''Een lawaaiig leven van alledag, maar dan dichterlijk absurd opgetild in een fraai ritme van prachtige beeldpoëzie. Muziek van Beneden oogt als een op muziek gezette film van Alex van Warmerdam, maar voelt warmer.''

Volkskrant over Muziek van Beneden

"Dit uur toneelmagie voor mensenkinderen van 6 tot 86 jaar, is gemaakt met precisie, verbeeldingskracht en ambachtelijkheid. Een gelukkigmakend ik-weet-niet-waar-ik-kijken-moet uur vol met aanraakbare dromenstof."

De Groene Amsterdammer over Hotel Perdu

“Glorieuze beelden, woordeloze poëzie en wonderschone (live) muziek.”

VSCD jury over Hotel Perdu (Zilveren Krekel)

“Een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert.”

VSCD jury over Adios (Gouden Krekel)

"De poëtische gelaagdheid van Het Houten Huis is zeldzaam. Dit jonge gezelschap ontwikkelde een wonderschone visuele theaterstijl."

NRC over Draak in Huis

"Wat een schoonheid, wat een meerlagigheid, wat een poëzie en vooral: wat een liefdevol precisiewerk. Over alles is nagedacht, ieder detail klopt, ieder scènebeeld is een schilderijtje op zich."

Dagblad van het Noorden over Muziek van Beneden

Huisgenoten

Organisatie

Artistiek directeur voorstellingen

Elien van den Hoek
Huisgenoten

info
@hethoutenhuis.org

Eliens cv
interview Theo Maassen

Artistiek directeur educatie/maatschappij

David van Griethuysen
Huisgenoten

david
@hethoutenhuis.org

Zakelijk directeur

Marieke Böggemann
Huisgenoten

marieke
@hethoutenhuis.org

Officemanager

Jannie Udding
Huisgenoten

jannie
@hethoutenhuis.org

Projectleider productie & techniek

Frank van Eunen
Huisgenoten

frank
@hethoutenhuis.org

Productieleider educatie & maatschappij

Isabelle van den Oever - Raadsma
Huisgenoten

isabelle
@hethoutenhuis.org

Werkvoorbereider & zaalbeheerder

Joris Bastiaan
Huisgenoten

joris
@hethoutenhuis.org

Coördinator educatie

Eva Hetharia
Huisgenoten

eva
@hethoutenhuis.org

Projectmedewerker educatie

Jesse van Delft
Huisgenoten

jesse
@hethoutenhuis.org

Marketingmedewerker

Mo Visser
Huisgenoten

mo
@hethoutenhuis.org

Marketingmedewerker

Barbara Ennik
Huisgenoten

barbara
@hethoutenhuis.org

Fondsenwerver

Caecilia van Stigt
Huisgenoten

caecilia
@hethoutenhuis.org

In het theater

Muzikaal leider & acteur

Martin Franke
Huisgenoten

martin
@hethoutenhuis.org

Actrice, educatie- & theatermaker

Inez de Bruijn
Huisgenoten

Regieassistent

Anne van Dorp
Huisgenoten

Regieassistent

Zoscha van Erkel
Huisgenoten

Hoofd technicus

Gerrit Schilp
Huisgenoten

gerrit
@hethoutenhuis.org

Geluidstechnicus

Tomas van Schelven
Huisgenoten

tomas
@hethoutenhuis

Technicus

Hanne Bouman
Huisgenoten

hanne
@hethoutenhuis.org

Technicus

Loeki Wiefferink
Huisgenoten

loeki
@hethoutenhuis

Lichtontwerper

Desirée van Gelderen
Huisgenoten

In de werkplaats

Kostuum-, masker- & poppenmaker

Freja Roelofs
Huisgenoten

Rekwisieten-, masker- & poppenmaker

André Kok
Huisgenoten

Decorontwerper & -bouwer

Douwe Hibma
Huisgenoten

Decorontwerper & rekwisietenmaker

Marlies Schot
Huisgenoten

Raad van Toezicht

Penningmeester Raad van Toezicht

David Inden
Huisgenoten

Penningmeester tot 20-06-2026

Lid Raad van Toezicht

Elly Jonker
Huisgenoten

Lid tot 04-05-2025

Voorzitter Raad van Toezicht

Ard van der Tuuk
Huisgenoten

Voorzitter tot 21-02-2027

Lid Raad van Toezicht

Sanne Smid
Huisgenoten

Lid tot 21-04-2028

Lid Raad van Toezicht

Barbara Stok
Huisgenoten

Lid tot 19-03-2028

Oprichting

In 2009 richtten wij – vier bevlogen theatermakers: Elien van den Hoek (artistiek leider), David van Griethuysen (algemeen leider en artistiek coördinator), Inez de Bruijn (actrice en educatiemaker) en Martin Franke (muzikaal leider en acteur) – Het Houten huis op.

In 2013 verhuisden we vanuit ‘het westen’ naar ‘het hoge noorden’. Daar sloegen we samen met Marleen Jongens (zakelijk leider) het fundament van ons huis.

De afgelopen jaren hebben we ons weten te omringen met verschillende getalenteerde huisgenoten: (mime)spelers, muzikanten, educatie- en theatermakers, marketing- en productiemedewerkers, technici, vormgevers, bestuursleden. Ook coproduceren we regelmatig met andere gezelschappen. De liefde voor beeldend muziektheater en de gedrevenheid om het onmogelijke mogelijk te maken, bindt ons.

Vacatures

Prijzen en nominaties

2023 Jonge Zwaan 
Voorstelling Als het anders loopt

“Als het anders loopt voert kijkers van uiteenlopende leeftijden mee in het doolhof van de zorgbureaucratie. Met een (ver)wonderlijke mengeling van dans, tekst, slapstick, muziek, vormgeving en beeldend theater maken de makers de in de overgereguleerde zorg onzichtbaar geworden mens weer zichtbaar. De samenwerkende gezelschappen Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni hebben een opmerkelijk inclusieve verzameling performers bijeengebracht. In een uitzonderlijk staaltje multidisciplinaire samenwerking – waarbij decor én performers steeds in beweging blijven – slagen ze er in om een prangend maatschappelijk probleem te vertalen naar een enerverende en ontroerende theatrale vorm.”

VSCD jury over Als het anders loopt

2023 Jonge Zwaan (nominatie Laura Feliu Casas) 
Voorstelling Als het anders loopt

“Het personage dat Laura Feliu Casas speelt en danst in de sociaal bewogen voorstelling over een falend zorgsysteem, Als het anders loopt, is terminaal ziek. Terwijl artsen en familie over haar hoofd haar ziekte bespreken verliezen ze het zicht op de mens achter de patiënt. De flexibele motoriek en zwijgende tragiek van Feliu Casa maken indruk: met vloeiende bewegingen stroomt zij in en uit het ziekbed. In een hartverscheurend mooi duet met een infuuspaal geeft de danseres een laatste keer vorm aan dromen en verlangens die nooit meer vervuld zullen worden.” 

VSCD jury over Laura Feliu Casas

2023 Zilveren Krekel 
Voorstelling Als het anders loopt

“Esthetiek in schril contrast met de lelijke werkelijkheid van doorgeslagen bureaucratie en wantrouwen, die de overheid tot een monster maken dat het individu vermaalt. Voor alle personages in deze voorstelling krijg je een diep respect en de makers/spelers raken je zeer.”

VSCD jury over Als het anders loopt

2023 Podiumkids prijs 
Voorstelling Als het anders loopt

“De leden van de kinderjury vinden het onderwerp van deze voorstelling best wel heftig en treurig, maar ze gaan er wel over nadenken: je wordt dankbaar over wat er goed gaat in je leven.”

Podiumkids jury over Als het anders loopt

2021 Zilveren Krekel 
Voorstelling IK... eh ik

“Het lijkt wel een schilderij. De twee fantastische acteurs Martin Franke (die ook voor de dromerige muziek tekent) en zijn alter ego Daan Hamel zijn als een vis in het water en slagen er door hun technisch vakmanschap in om voor onze ogen samen te vloeien tot één personage. IK.. eh ik is een uitgekiende uitwerking van een op het eerste gezicht best ingewikkeld thema voor 6+. Speels en fantasievol tot een surrealistisch geheel gebracht in een perfecte, bijna woordeloze voorstelling.” 

VSCD jury over IK... eh ik

2021 Zilveren Krekel 
Voorstelling IK... eh ik en Ruimtevlucht

“Bij twee totaal verschillende voorstellingen viel bij de VSCD-jeugdtheaterjury het decorontwerp op door de eigenzinnigheid en kracht die eruit sprak. De decorontwerper bleek een vindingrijke creatieveling Douwe Hibma. Hibma vermijdt met zijn vormgeving platgetreden paden. Geen metallic, Star Wars-achtige uitstraling , maar een ruimteschip als een ark van Noach, is te zien in Ruimtevlucht. Bij IK…eh Ik draagt Hibma’s hele decor onnavolgbaar bij aan het gevoel van verwarring en onmacht dat het hoofdpersonage ervaart. Een decor als een tollend surrealistisch schilderij waar je met open mond naar blijft kijken.”

VSCD jury over Douwe Hibma

2020 Nominatie Podiumkidsprijs 
Voorstelling Ruimtevlucht

“Ik vond het zó’n bijzonder toneelstuk dat toen ik naar buiten kwam ik even moest bijkomen. Het was écht heftig, maar heftig op een goede manier!”

Doris Zuijderland (10 jaar) - lid Podiumkids jury

2014 Zilveren Krekel 
Voorstelling Hotel Perdu

“Elien van den Hoek heeft (wederom) een ontroerende voorstelling gemaakt met rijke fantasie, glorieuze beelden, woordeloze poëzie en wonderschone (live) muziek. Multi-instrumentalist Martin Franke vormt het kloppend en rinkelende hart van deze warmbloedige, surrealistische voorstelling.”

VSCD jury over Hotel Perdu

2014 Zapp Theaterprijs 
Voorstelling Hotel Perdu

“Ik kies Hotel Perdu omdat het mooie muziek en hele bijzondere instrumenten gebruikt. Het decor is heel mooi en het is ook heel grappig, lief en vrolijk.”

Dakar (9 jaar) Zapp kinderjury

2013 Nominatie Zapp Theaterprijs 
Voorstelling Draak in Huis

2011 Gouden Krekel 
Voorstelling Adios

“Wonderschoon is de muziek, ontroerend het breekbare spel, trefzeker en verfijnd de regie vol ingenieuze, humorvolle vondsten. Een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert.” 

VSCD jury

2011 Zilveren Krekel 
Voorstelling Adios en Beet!

Houten-Huismuzikant Martin Franke won in 2011 een Zilveren Krekel voor zijn muzikale bijdrage aan de voorstellingen Beet! en Adios.
“Telkens opnieuw verrast Franke door een grote diversiteit in klank en kleur en zijn haarfijne gevoel voor wat een voorstelling muzikaal nodig heeft. Zijn aanwezigheid op het toneel is even opvallend als vanzelfsprekend.”

VSCD jury

2006 Nominatie Victor Award 
Voorstelling Vuurtoren Wacht

International Performing Arts for Youth, showcase 2006 (Cleveland, USA)

Nieuw talent

Het Houten Huis zet de deuren open voor nieuw talent om, soms voor het eerst, jeugdtheater te maken. Theatermakers en regisseurs waarmee wij inhoudelijk en qua stijl verwantschap mee voelen. Talent dat een hart heeft voor beeldend theater, dat fysiek spel en muziek inzet om de (innerlijke) wereld van de mens vorm te geven.

Door even bij ons te huizen en in meerdere of mindere mate met ons artistieke team samen te werken, hopen we deze makers te ondersteunen in hun ontwikkeling. Tegelijkertijd leren we zelf graag verder door ons te laten inspireren door nieuwe visies en eigenzinnig werk.

Station Noord

In samenwerking met Station Noord, een bundeling van de grote podiumkunstorganisaties uit de drie noordelijke provincies, geven we een impuls aan talentontwikkeling in het Noorden. We bieden jonge makers artistieke en organisatorische ondersteuning.

Word bouwvakker!

Steun ons

Help met het versterken van het fundament onder Het Houten Huis. We zijn blij met iedere gift!

Het Houten Huis heeft een culturele ANBI status (ANBI = algemeen nut beogende instelling). Donateurs van Het Houten Huis hebben daarom extra belastingvoordeel.
Lees hier hoe dat werkt:

Giften aan een organisatie met een culturele ANBI zijn voor particulieren aftrekbaar van de inkomstenbelasting met zelfs een verhoging van 25%. Er gelden geen drempelbedragen en maxima als die gift in een onderlinge overeenkomst voor 5 jaar wordt vastgelegd. De belastingdienst heeft hiervoor een speciale overeenkomst opgesteld. Als je geïnteresseerd bent vertellen wij je hier graag meer over. Wij zijn blij met iedere gift! Stuur een mail naar: info@hethoutenhuis.org

Rekenvoorbeeld particulieren

Gift200
25% verhoging50
aftrekbaar250

Belastingvoordeel als je in middelste schijf zit: belastingtarief 42% van €250 is €105.
Je gift van €200 kost je dus €95

Belastingvoordeel indien je in de hoogste schijf zit: belastingtarief 52% van €250 is €130. Je gift van €200 kost je dus €70.

Zonder zo’n 5-jarige overeenkomst gelden er allerlei voorwaarden om de gift te kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting. Als je die wilt weten, lichten wij je graag in.

Rekenvoorbeeld bedrijven

Giften aan een organisatie met een culturele ANBI zijn ook aftrekbaar van de vennootschapsbelasting. Zelfs zonder een meerjarig contract. Voor de aftrek van deze giften geldt geen drempel. De maximale aftrek is 50% van de winst (met een maximum van €100.000). De aftrek van de giften mag verhoogd worden met 50%. Deze verhoging is maximaal €2.500.

Voorbeeld:

Gift3.000
25% verhoging1.500
aftrekbaar4.500

 

Als het bedrijf 25% vennootschapsbelasting betaalt, is het belastingvoordeel €1125.

De gift van €3000 kost dus €1875.

Naam: Stichting Het Houten Huis
Fiscaal nummer: 850744180
Adres: Postbus 651, 9700 AR Groningen

Partners

We coproduceren verschillende projecten met (inter)nationale gezelschappen. Hierover lees je meer bij de desbetreffende voorstellingen. Daarnaast werken we met de volgende mensen, organisaties en bedrijven vaak samen:

Subsidiënten

Structureel

Mede dankzij deze instellingen en organisaties kunnen wij bestaan. (Onze incidentele subsidiënten kun je vinden bij de betreffende projecten.) Het Houten Huis wordt structureel ondersteund door: