Hier valt niets te halen
Hoopvol locatietheater over leven met geldproblemen

Leeftijd 12+

Gastregisseur: Maarten Smit (Wabi Sabi)
Een coproductie met: Wabi Sabi & Peergroup

 

Op een vergeten bouwplaats worstelen een werkloze man, een strompelende oude vrouw en een verdwaald meisje om te overleven. Door gebrek aan geld zijn ze veroordeeld tot deze plek, waar niets meer vanzelfsprekend is.
Hier regent het starre regels en houden schreeuwende televisiereclames hen wakker. Een eigenaardige fanfare van zingende hulpverleners, treuzelende bouwvakkers en goedbedoelende experts trekt door hun leven. Langzaam zakt iedereen steeds verder de modder in.

Een muzikale voorstelling over schaamte, dozen vol ongeopende post én hoopgevend menselijk contact.

In Nederland leeft acht procent van de gezinnen in armoede. Een op de dertien kinderen groeit er zelfs in op. Met dans, livemuziek en teksten op basis van interviews en documentair materiaal, maakt theatermaker Maarten Smit invoelbaar wat armoede in Nederland betekent.

Station Noord

Dit project is vertrokken vanaf Station Noord; het talentontwikkelingsprogramma van de grote podiumkunstorganisaties uit de drie noordelijke provincies. Dit project wordt vanuit Station Noord ondersteund door PeerGrouP en Het Houten Huis.

Beginnend regisseur Maarten Smit (Wabi Sabi) doorloopt een ontwikkelingstraject onder Station Noord.

Alliantie van Kracht

We werken samen met de Alliantie van Kracht; een netwerk dat bestaat uit organisaties in de sectoren Wonen, Welzijn en Zorg, gemeenten en kennisinstellingen. Zij willen een beweging op gang brengen om armoede in de Veenkoloniën op zowel de korte als de lange termijn structureel en fundamenteel te bestrijden.

Met de Alliantie van Kracht willen Het Houten Huis, Peergroup en Wabi Sabi het onderwerp armoede een gezicht geven en bespreekbaar maken.

“Een oogstrelende voorstelling waarin spel, acrobatische toeren, bewegende objecten en live muziek een prachtige eenheid vormen.”

Theaterkrant over 'Blinde Vlek' van Maarten Smit

In de (buiten)foyer

Ter inspiratie interviewde Maarten verschillende mensen uit Noord-Nederland die leven met geldproblemen. Op basis van die interviews maakte Mo Visser een maatschappelijk kunstwerk in de vorm van een installatie die met de voorstelling meereist en waar bezoekers van te voren en naderhand doorheen kunnen lopen.

De installatie bestaat uit vijf gelaagde collages van tekst, beeld en geluid. In iedere collage probeert Mo, met de gesprekken als fundament, de onderliggende verhalen over armoede te vangen. De installatie laat niet alleen de problematiek ervan zien, maar ook de kracht van mensen die er in leven.

De makers

concept & regie Maarten Smit muzikale compositie Radek Fedyk spel & muziek Radek Fedyk, Julius Jonker, Mette Oskamp, Elenie Wagner spel & dans Maarten Krielen, Amber Veltman, Yashasvi Shrotriya spel Marlies Hamelynck regie assistent Demi Kleinmeulman choreografie Maarten Smit & Andreas Denk i.s.m de dansers tekst(bewerking) Maarten Smit, Elien van den Hoek, Don Duyns dramaturgie Elien van den Hoek dramaturgisch advies Robbert van Heuven & Houten-Huisgenoten decorontwerp & -bouw Douwe Hibma kostuums & rekwisieten Freja Roelofs geluid en techniek Tomas van Schelven techniek Sipke Veenstra productie Eva Hetharia zakelijk advies Marianne Hoekstra grafische vormgeving en installatie Mo Visser teaser Jules van Hulst  (scène)fotografie Anne Harbers

Met dank aan Rijksuniversiteit Groningen, Dagblad van het Noorden, Annegeerte Aandewiel, Davey Bakker, Marloes de Bie, Maaike Borst, Linda Drenth, Gert Haarsma, Sebastiaan Haykens, Sietze den Iseger,  Anja Jansen, Ira Judkovskaja, Maartje Keijzer, Paul van der Laan, Patricia, Martin Pracht, Martin Rezelman, Sandra Schneider, Lianne van der Wolde, Milou Wittermans, Ernst Zoomers, alle vrijwilligers van 2018, de vrouwen van Moederliefde, Donderboerkamp: landgoed voor natuur cultuur met zorg

Subsidiënten

Deze voorstelling wordt, naast onze structurele subsidiënten, gesteund door provincie Friesland, BNG Cultuurfonds, Fonds Podiumkunsten, Gemeente Emmen, Kunstraad Groningen, Prins Bernhard Cultuur Fonds Drenthe, Scholten Kamminga Fonds en Kickstart Cultuurfonds