Als het anders loopt
Muziektheater vol beeldende poëzie en dans

Leeftijd: 9+

Een coproductie met Plan d- en Club Guy and Roni

Bekijk de agenda

Iedereen kan hier terecht komen, zegt mijn vader. Hij vult een oneindige stapel formulieren in en ik moet stil zijn. Het duurt al zeker honderdtien uur.
Er is een hoge balie, met daarachter twee blauwe latex handen. Ze zeggen wat we moeten doen, maar ik begrijp het niet.
Mensen komen en gaan. Een meisje aan een infuus danst zo licht, ik denk dat ze kan vliegen. In haar ogen drijven zomerwolken. De jongen die net naast me zat heeft geen armen en benen, maar hij kan alles. Met hem kun je lachen. Je kunt hier ook verdwalen. Door de gangen loopt een vrouw met zo’n zwaar, groot hoofd dat ze bijna omvalt.
En ik, ik ben gewoon anders. Dat is juist goed, zegt mijn vader. Er is al zo veel hetzelfde.

Over een wachtkamer waar niemand wil zijn. Waar de muren bewegen, mensen wankelen en toch overeind blijven.

Een gevoelig onderwerp, een bewegend decor, livemuziek en een minimum aan woorden vormen de ingrediënten voor een herkenbare Houten Huis voorstelling. Acteurs en dansers met en zonder een beperking verbeelden een wereld vol tegenslag en kracht.

 

Winnaar van de Zilveren Krekel

Als het anders loopt won de Zilveren Krekel voor “meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie”!

De VSCD-jury over ‘Als het anders loopt’

“Esthetiek in schril contrast met de lelijke werkelijkheid van doorgeslagen bureaucratie en wantrouwen, die de overheid tot een monster maken dat het individu vermaalt. Voor alle personages in deze voorstelling krijg je een diep respect en de makers/spelers raken je zeer.”

Winnaar van de Jonge Zwaan en genomineerd

Als het anders loopt is winnaar van de Jonge Zwaan voor “meest indrukwekkende dansproductie 2023”. Danseres Laura Feliu Casas werd genomineerd voor “meest indrukwekkende jeugddansprestatie 2023”.

De VSCD-jury over ‘Als het anders loopt’

“Als het anders loopt voert kijkers van uiteenlopende leeftijden mee in het doolhof van de zorgbureaucratie. Met een (ver)wonderlijke mengeling van dans, tekst, slapstick, muziek, vormgeving en beeldend theater maken de makers de in de overgereguleerde zorg onzichtbaar geworden mens weer zichtbaar. De samenwerkende gezelschappen Het Houten Huis, Plan d- en Club Guy and Roni hebben een opmerkelijk inclusieve verzameling performers bijeengebracht. In een uitzonderlijk staaltje multidisciplinaire samenwerking – waarbij decor én performers steeds in beweging blijven – slagen ze er in om een prangend
maatschappelijk probleem te vertalen naar een enerverende en ontroerende theatrale vorm.”

De VSCD-jury over ‘Laura Feliu Casas’

“Het personage dat Laura Feliu Casas speelt en danst in de sociaal bewogen voorstelling over een falend zorgsysteem, Als het anders loopt, is terminaal ziek. Terwijl artsen en familie over haar hoofd haar ziekte bespreken verliezen ze het zicht op de mens achter de patiënt. De flexibele motoriek en zwijgende tragiek van Feliu Casa maken indruk: met vloeiende bewegingen stroomt zij in en uit het ziekbed. In een hartverscheurend mooi duet met een infuuspaal geeft de danseres een laatste keer vorm aan dromen en verlangens die nooit meer vervuld zullen worden.” 

Winnaar van de Podiumkids Publieksprijs

Als het anders loopt is winnaar van de Podiumkids Publieksprijs!

“Als het anders loopt laat met een prachtige en bevrijdende parade zien dat iedereen, echt iedereen kan dansen.”

Volkskrant

“Liefdevol gemaakte prachtvoorstelling.”

Het Parool

“Regisseur Elien van den Hoek, maar ook alle andere medemakers van deze voorstelling kunnen niet genoeg geprezen worden voor de delicate balans in deze grote productie. Beperkingen? Zeker. Zielig? Nergens!”

Scènes

“De nieuwe voorstelling van Het Houten Huis, Club Guy & Roni en Plan d- tovert ons een wereld voor waar het feest van de uitzondering gevierd wordt.”

Theaterkrant

“(...) een beeldende en muzikale collagevoorstelling, waarin humor, ontroering en drama elkaar afwisselen. Mede dankzij de hoogst inclusieve cast worden de meeste zorgverhalen gebracht met een lichte toets.”

Volkskrant

“Deze voorstelling maakt zware onderwerpen licht en barst van de levenskracht. Wauw!”

Scènes

“Knap dat het gelukt is: humorvol en ontroerend jeugdtheater maken over de bureaucratie van het zorgsysteem.”

Volkskrant

“Het is een poëtische voorstelling met veel prachtige, dromerige muziek, zwevende beelden en ingetogen humor over de grote paarse krokodil waarmee we onszelf de afgelopen jaren hebben opgezadeld: de zorgsector.”

Cultuurpers

“De voorstelling krijgt van mij heel veel punten. Het onderwerp raakte mij wel van binnen, ik was er zelfs verdrietig van, omdat ik heel veel naar het ziekenhuis moet. Ik vond het ook fijn dat het gespeeld werd met allemaal mensen die ook iets hebben. Bij mij kun je dat niet zien, bij hun soms wel, maar ze lieten heel goed zien, dat ook al ben je anders, je kan toch alles doen.”

Podiumkids Kinderjury - Fayliene (6 jaar)

Makers

regie & script Elien van den Hoek spel & dans Sam Corver, Andreas Denk, Marloes Dingshoff, Meghan Dobbelsteijn Bisschops, David Feenstra, Laura Feliu Casas, Johannes de Jong, Lucas Saez Collins, Thomas Schellens muziek & compositie Radek Fedyk zang & spel Sanam Tahmasebi choreografie Andreas Denk, Elien van den Hoek, Adam Peterson, regieassistentie Anne van Dorp, Zoscha van Erkel licht Tjarko van Heese geluid Tomas van Schelven bediening robots Loeki Wiefferink backstage Fynn van Rijn, Esther de Vries hoofd techniek Gerrit Schilp vormgeving Douwe Hibma, Marlies Schot decorbouw Douwe Hibma rekwisieten & decor afwerking Marlies Schot timmerman & technische ondersteuning Roy Vermeer kostuums & maskers Freja Roelofs i.s.m. André Kok lichtontwerp Desirée van Gelderen dramaturgie Loes van der Pligt, David van Griethuysen advies Marleen Jongens, Inez de Bruijn, Maarten Smit, Het Houten Huis team scènefotografie Moon Saris

Subsidiënten

Boeken