Over Ons

Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Vanuit Groningen maken we voorstellingen die door het hele land én tot ver over de grens te zien zijn.

Ons huis staat symbool voor het leven, waar soms ook iets piept en kraakt of een onverwachte gast langskomt. Altijd zijn we aan het timmeren en schuren aan verhalen, verbeelding en muzikaliteit.

Overdag spelen we voor schoolklassen, van kleuter tot puber. Maar als ‘s avonds volwassenen met hetzelfde ongeloof de zaal uitkomen, blijkt dat ontroering en fantasie geen leeftijdsgrens kennen…

Welkom in ons huis, 
Het Houten Huis.

DAGELIJKSE HELDEN
Met humor en poëzie tonen we de imperfectie van het leven, dat wat van binnen wringt. Op het toneel staan helden uit het dagelijks bestaan, worstelend met hun angsten en verlangens. Hun innerlijke strijd geven we vorm met livemuziek, fysiek spel en indringende beelden.
We nemen je mee naar een wereld waar pijn, humor en schoonheid naast elkaar kunnen bestaan. Een hoopvolle wereld waar het de onvolmaakte held uiteindelijk lukt om boven zichzelf uit te stijgen.

HOOGGEËERD PUBLIEK
We spelen niet alleen voor, maar ook mét het publiek.
Rond een voorstelling bieden we educatieve activiteiten waarmee we de thematiek verdiepen en de verbeeldingskracht trainen. Op speelse, filosofische wijze stimuleren we jong en oud om na te denken over zichzelf, over anderen en over de wereld.
Ook met educatieprojecten die niet aan een voorstelling gekoppeld zijn, tonen we de grenzeloze mogelijkheden van verbeelding.

IN HUIS
In 2009 richtten wij –vier bevlogen theatermakers: artistiek leider Elien van den Hoek, algemeen leider & artistiek coördinator David van Griethuysen, actrice & theatermaker Inez de Bruijn en muzikant & componist Martin Franke– Het Houten huis op.
In 2013 verhuisden we vanuit 'het westen' naar 'het hoge noorden'. Daar sloegen we samen met zakelijk leider Marleen Jongens het fundament van ons huis.
De afgelopen jaren hebben we ons weten te omringen met verschillende getalenteerde huisgenoten: (mime)spelers, muzikanten, theater- en educatiemakers, marketing- /en productiemedewerkers, technici, vormgevers, bestuursleden én vrijwilligers. De liefde voor beeldend muziektheater en de gedrevenheid om het onmogelijke mogelijk te maken, bindt ons.

GRENZELOOS 
Het Houten Huis speelt in het theater of op festivals in binnen- en buitenland en won hiermee verschillende prijzen.

logo zilveren krekel

Hotel Perdu won in 2014 de Zilveren Krekel voor  'meest indrukwekkende productie'.
"Elien van den Hoek heeft (wederom) een ontroerende voorstelling gemaakt met rijke fantasie, glorieuze beelden, woordeloze poëzie en wonderschone (live) muziek. Multi-instrumentalist Martin Franke vormt het kloppend en rinkelende hart van deze warmbloedige, surrealistische voorstelling.”
- de VSCD jury -

logo zapp

Hotel Perdu won de Zapp Theaterprijs 2014 voor 'leukste voorstelling van het jaar'.
"Ik kies Hotel Perdu omdat het mooie muziek en hele bijzondere instrumenten gebruikt. Het decor is heel mooi en het is ook heel grappig, lief en vrolijk."

- Dakar (9 jaar) Zapp kinderjury -

Eerder werden Adios (2011) en Draak in Huis (2013) genomineerd voor de Zapp Theaterprijs

logo gouden krekel

Adios won in 2011 de Gouden Krekel voor 'meest indrukwekkende productie'.
"Wonderschoon is de muziek, ontroerend het breekbare spel, trefzeker en verfijnd de regie vol ingenieuze, humorvolle vondsten. Een voorstelling die het publiek tot tranen toe roert." 
- De VSCD jury -

logo zilveren krekel

Componist Martin Franke won in 2011 een Zilveren Krekel voor zijn muzikale bijdrage aan de voorstellingen Beet! en Adios.
“Telkens opnieuw verrast Franke door een grote diversiteit in klank en kleur en zijn haarfijne gevoel voor wat een voorstelling muzikaal nodig heeft. Zijn aanwezigheid op het toneel is even opvallend als vanzelfsprekend.”
- De VSCD jury -

logo

            Vuurtoren Wacht nominatie Victor Award 2006  - IPAY, (Cleveland USA)

 

 

 
DE PERS OVER HET HOUTEN HUIS

Het NRC over Draak in Huis ****
"De poëtische gelaagdheid van Het Houten Huis is zeldzaam. Dit jonge gezelschap ontwikkelde een wonderschone visuele theaterstijl."  

De Volkskrant over Muziek van Beneden ****
''Een lawaaiig leven van alledag, maar dan dichterlijk absurd opgetild in een fraai ritme van prachtige beeldpoëzie. Muziek van Beneden oogt als een op muziek gezette film van Alex van Warmerdam, maar voelt warmer.''

De Groene Amsterdammer over Hotel Perdu
"Dit uur toneelmagie voor mensenkinderen van 6 tot 86 jaar, is gemaakt met precisie, verbeeldingskracht en ambachtelijkheid.
Een gelukkigmakend ik-weet-niet-waar-ik-kijken-moet uur vol met aanraakbare dromenstof."

Dagblad van het Noorden over Muziek van Beneden *****
"Wat een schoonheid, wat een meerlagigheid, wat een poëzie en vooral: wat een liefdevol precisiewerk. Over alles is nagedacht, ieder detail klopt, ieder scènebeeld is een schilderijtje op zich."

Het NRC over Beet! *****
"Hartverwarmend, creatief tot in de kleinste details en onweerstaanbaar grappig."

Klik hier voor meer recensies

 

DOWNLOADS

Jaarverslag 2019
Jaarrekening 2019