Media

Geen applaus voor cijfers

Een buitengewone, theatrale interventie.

‘In een tijdperk waarin leerlingen op een steeds efficiëntere manier bezig moeten zijn met de rest van hun leven, wordt gepoogd om even niets te doen en stil te staan bij de vraag wat de een voor de ander kan betekenen. Kunnen lotgenoten bondgenoten worden en samen iets in beweging zetten? Misschien is het tijd om elkaar aan te kijken. Om iets voor elkaar te doen. Om bij elkaar te komen.’

In de coproductie Geen applaus voor cijfers van Het Houten Huis (HHH) en het Noord Nederlands Toneel (NNT) maakt regisseuse Ariadna Rubio Lleó een theatrale inventie voor brugklassen, waarbij een invalkracht de gewone gang van zaken in de klas in een compleet ander daglicht zet.

Stelt u zich eens voor:  
Het is een gewone schooldag. De bel is gegaan. Twee brugklassen gaan nietsvermoedend naar hun lokaal. In beide lokalen verschijnt een docent die de klas nog nooit heeft gezien. Niemand heeft de leerlingen hiervan op de hoogte gesteld en de docent die ze gewoonlijk hebben is nergens te bekennen. De les begint. Eerst op de bekende manier, maar gaandeweg gebeuren er steeds meer vervreemdende dingen. In een ander klaslokaal is ook iets gaande. Uiteindelijk komen de beide klassen tot een gezamenlijke stille daad, een kleine tegenbeweging tegen de dagelijkse gang van zaken, die een ander perspectief geeft op wat gewoonlijk op school gebeurt. Even is alles ontregeld. Even. Dan gaat iedereen weer over tot de orde van de dag. De invalkrachten verdwijnen weer. Maar wat is er nu precies gebeurd?

Ga met ons het avontuur aan:
Geen applaus voor cijfers is een ‘les’ waarin niets geleerd wordt, behalve het opnieuw kijken. Kijken naar elkaar. Ariadna Rubio Lleó wil dat de leerlingen elkaar en zichzelf als één gemeenschap gaan zien, die gezamenlijk iets kan veroorzaken. Maar is het mogelijk om binnen het strikte schema van twee gewone lesuren iets buitengewoons te veroorzaken?

Spelers: Marie Groothof en Maurits van den Berg.
Periode: april 2015

Klik hier voor meer informatie over de voorstelling en boekingen.