#hethoutenhuisvoorthuis
Bekijk hier voorstellingen online!

Kijk op ook op Insta en Facebook voor leuke opdrachten bij de voorstellingen.

Klasse Theater

klassetheater.org
Vijf jeugdgezelschappen gaan een stap verder voor nieuwe vormen van cultuureducatie.

De jeugdpodiumkunstgezelschappen de Stilte, Het Laagland, Holland Opera, Het Houten Huis en Kwatta besteedden altijd al veel aandacht aan educatie en gaan daar in gezamenlijkheid een stap verder in met hun samenwerkingsverband Klasse Theater. In 2013 startten ze met het spelen in elkaars theaters. Daarmee werden duizenden kinderen in de verschillende Nederlandse regio’s bereikt. In vervolg op de positieve effecten van dit letterlijke kijkje in elkaars keuken, is de uitwisseling begin dit jaar geïntensiveerd.
Sinds januari 2015 werken de jeugdgezelschappen in een nieuw Klasse Theater traject samen aan de ontwikkeling van een aantal nieuwe cultuureducatieve concepten. Na een pilot in het najaar van 2015 lanceren ze vanaf januari 2016 een aantal plannen in de praktijk.

 
Nu tijd voor nieuwe vormen van cultuureducatie
De laatste jaren is veel veranderd in de manier waarop het aanbod van de gezelschappen en de vraag van het onderwijs bij elkaar komen. Veel bemiddelende instanties verdwenen, moesten bezuinigen en hun diensten aanpassen. Echt succesvolle educatieve activiteiten blijken vaak maatwerk en zijn daarmee arbeidsintensief. Dat zorgt ervoor dat minder kinderen worden bereikt dan de gezelschappen wensen. Samenwerken met meer scholen in de regio’s is belangrijk voor de gezelschappen. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen in het onderwijs die gaan over bijvoorbeeld de 21e eeuwse vaardigheden. Dit gedachtengoed sluit perfect aan bij de visie van de gezelschappen op de ontwikkeling van kinderen. Er zijn dus veel redenen om gezamenlijk stevig in te zetten op nieuwe vormen van cultuureducatie. Vorm(en) die antwoorden geven op de zojuist genoemde knelpunten en ontwikkelingen.

De gezelschappen ontwikkelen de plannen niet alleen, maar in co-creatie met scholen en andere belanghebbenden in de regio’s en een aantal fondsen waarvan het Fonds voor Cultuurparticipatie de belangrijkste is.

Van Koffiekamer tot Tafelmuziek
Theatergroep Kwatta uit Nijmegen werkt op dit moment aan interventies in de koffiekamer door acteurs, live of op film, waardoor docenten worden geënthousiasmeerd over de educatie-activiteiten en voorstellingen op hun school.

Het Houten Huis uit Groningen stelt het experiment centraal in de samenwerking met scholen. Ze brengen letterlijk een houten huis in de klas met filosofische vragen en bewegingsopdrachten. Een verdieping van het bekende kringgesprek.

Holland Opera onderzoekt het project Tafelmuziek. Met behulp van muziek leerstof tot je nemen, dat is het doel. Het leren van de tafels bijvoorbeeld, is heel geschikt. Kinderen zingen de tafels, leren verschillende muziekstijlen kennen en spelenderwijs de rekentafels. Er wordt samengewerkt met de Theaterschool van Amsterdam, Buma, Donemus en tal van componisten.

Dansgezelschap de Stilte werkt aan manieren om de ouderbetrokkenheid te stimuleren om zo de danslessen op school en bezoeken aan voorstellingen beter te laten beklijven. Ouders die schoolkinderen naar een voorstelling brengen, mogen vanaf januari ook blijven kijken. Eén van de andere initiatieven is dat kinderen bijvoorbeeld als opdracht mee naar huis krijgen om hun ouders te vragen wat ze nu eigenlijk voor werk doen, om daar vervolgens een beweging bij de verzinnen. De verwachting is dat met zo ́n soort opdracht een gesprek op gang komt met de ouders en de dansles zo verder reikt dan het klaslokaal.

Het Laagland richt zich vanuit haar motto 'theater waar je van groeit' op vernieuwing van haar educatie-aanbod op school door theater juist ook los van voorstellingsbezoek in te zetten als groeimiddel. In Expeditie Binnenland reizen groep 5 en 6 onder begeleiding van onze theaterdocenten af naar hun binnenwereld om dromen en talenten in kaart te brengen. Spelenderwijs kennismaken met ieders eigenheid en eigenwaarde staat hierbij voorop en vormt de basis van waaruit ieder kind zich met groeiend zelfbewustzijn leert verhouden tot andere kinderen, de naaste omgeving en de grote buitenwereld die net als het leven zelf voortdurend in beweging en verandering is.

CultuurOntwerp begeleidt conceptontwikkeling
De specialisten van CultuurOntwerp begeleiden de gezelschappen in het Klasse Theater traject. CultuurOntwerp begeleidt culturele organisaties bij het ontwikkelen van nieuwe producten, activiteiten of diensten. De methode van CultuurOntwerp combineert het ontwikkelen van een concreet en innovatief resultaat met het ervaring opdoen van een creatieve werkwijze, waarbij de gebruiker centraal staat en in co-creatie wordt gewerkt, zowel binnen als buiten de organisatie.

Kijk op de website voor meer informatie:
www.klassetheater.org

Meer nieuws

06-07-2020 Zomerse journalisten uit Groningen gezocht
voor het nieuwe niet-normale normaal journaal
03-04-2020 ‘Hier valt niets te halen’ verplaatst naar 2021
Van uitstel komt echt geen afstel
24-03-2020 Nog meer voorstellingen afgelast...
vanwege het virus uiteraard
24-03-2020 Nog meer voorstellingen afgelast...
vanwege het virus uiteraard
16-03-2020 Het Houten Huis op dit moment
in verband met maatregelen Coronavirus
06-02-2020 Licht uit, spot aan!
Workshop fysiek spel in het Grand Theatre
19-12-2019 Van Groningen naar Gaza en terug
Een bijzondere uitwisseling
17-12-2019 Het Houten Huis draait doorrrrr!
Superveel voorstellingen tijdens de kerstvakantie.
25-11-2019 Speler/theatermaker gezocht!
Zin in een bijzondere stage?
30-09-2019 We zoeken deelnemers voor levende plattegrond
Want we gaan samenwonen!
17-09-2019 We zoeken een educatiemedewerker
voor 3 a 4 dagen per week
05-09-2019 Konijnenfamilie vertrekt naar Rusland
Muziek van Beneden speelt op het Gavroche festival in Moskou
13-05-2019 Graag stellen we aan je voor
je voorstellingsvermogen!
24-01-2019 Kleuters onder de wol tijdens Wolk in de Klas
Voorstelling speelt bijna 50 keer op scholen.
19-12-2018 Platform voor jeugdtheater gelanceerd
Heel veel jeugdtheater op een overzichtelijke rij
11-12-2018 Vijf Groningse straten maken kans op straatprijs
Puzzel met je buren en win 10 vrijkaarten voor Muziek van Beneden
18-10-2018 SocialLAB enorm succes!
buurtbewoners en scholieren ontmoeten elkaar
11-10-2018 Wie komt ons helpen in de herfst?
Houten Huis Kinderen gezocht!
04-10-2018 VRIJDAG komt spelen bij Het Houten Huis
Decor van Muziek van Beneden wordt uitgeleend aan 60 kinderen
25-09-2018 Theaterproject in Drachten: SocialLAB
Hoe een theaterproject scholieren en wijkbewoners dichter bij elkaar brengt