Het Houten Huis in de Klas

Een dagelijkse training voor de creatieve spier

 

in de klas


Omdat wij kunsteducatie en cultuuronderwijs in het primair onderwijs ontzettend belangrijk vinden, leveren we graag een bijdrage aan een doorlopende leerlijn. In samenwerking met Groningse basisscholen ontwikkelden we een dagelijkse training voor de creatieve spier: Het Houten Huis in de Klas.

Creativiteit vraagt om een breed kader, laat zich niet in een hokje plaatsen. Zodra je creativiteit ontwikkelt of de ruimte geeft, laat die zich op veel plekken zien. We vinden het belangrijk dat je je iets goed kunt voorstellen en dat je je kunt inleven in een ander. Maar ook dat je je goed voelt in je lijf en dat je jezelf kunt uitdrukken. Het zijn eigenschappen waar je een leven lang iets aan hebt. Daarnaast vraagt de veranderende samenleving om creatieve en flexibele denkers en doeners.

Hoe werkt het?
Het Houten Huis in de Klas is bedoeld voor de midden- en bovenbouw van het primair basisonderwijs. Het bestaat uit een boom met een huisje en per seizoen een pakket opdrachtkaarten. Sommige opdrachten duren maar 10 minuten en sommige kun je gedurende de dag door de normale lesstof verweven.  Er zijn speciale kaarten om het project te starten, te eindigen en om feestdagen te vieren. Mocht je met je klas naar een van onze voorstelling komen kijken, dan krijg je ook aparte kaarten die bij die voorstelling horen.

Elke dag kies je naar eigen inzicht een kaart voor je klas. Het dagelijks terugkerende element zorgt ervoor dat de kunstervaringen een inbedding krijgen in je eigen lesstructuur. Zie het als een ritueel. Op speelse en filosofische wijze stimuleer je kinderen om na te denken over zichzelf, over anderen en over de wereld. Met de opdrachten train je de verbeelding en expressie en wordt het inlevingsvermogen gestimuleerd.

We komen op bezoek
De boom wordt bij jullie op school bezorgd, samen met een handleiding en het pakket kaarten. Je kunt meteen aan de slag. Na drie weken is er een contactbijeenkomst, waarin we uitwisselen hoe het gaat. We geven coaching en inzicht in hoe de kaarten een onderdeel kunnen worden van je lesstructuur.

Voor hoeveel klassen is het?
De boom staat een heel jaar in één klas. Hij moet wortel kunnen schieten. Hem plaatsen in een algemene ruimte, of delen met meerdere klassen werkt niet goed. We hebben dit getest en het is niet bevallen. Het volgende jaar kun je zelf kiezen om nog een ronde te doen of om ‘m te verplaatsen naar een andere klas.

Klaar is het nooit!
Het Houten Huis in de Klas is nooit af. We blijven verfijnen en doorschrijven. Het is en blijft een project in cocreatie met het onderwijs!

Huur/koopovereenkomst
Je kunt het complete pakket huren voor 1000 euro per jaar.
Wanneer je twee jaar hebt gehuurd, is de boom met kaarten en handleiding van de school.

Deze huur/koopovereenkomst hanteren we omdat we graag de kwaliteit willen bewaken. Het is geen instrument dat je af en toe inzet. De motivatie om ermee te werken is erg belangrijk. Het werkt ook mee als het instrument schoolbreed gedragen wordt. Daarom zijn voor ons de contactbijeenkomsten van wezenlijk belang.
In die twee jaar willen we de school graag leren kennen en het instrument persoonlijk aan jullie overdragen.

Inspanningscontract
Kun je 1000 euro niet betalen als school? Dan hebben we een 'inspanningscontract'.
Dit houdt in dat je als school een eigen bijdrage betaalt van 365 euro per jaar en het aanvullende bedrag bij elkaar probeert te krijgen binnen datzelfde jaar. 
Dit kun je doen middels: 
 
- Een aanvraag bij CMK. www.cmkgroningen.nl
Dit project valt onder deskundigheidsbevordering en vakoverstijgend werken. Om al enkele handvatten te bieden voor je cmk aanvraag; het valt onder teamvorming, theater/taal en sociale vorming. Uiteraard schrijf je je eigen motivatie, maar informatie vanuit ons kun je altijd krijgen. Je kunt ook altijd de adviseurs van K&C (waaronder de cmk regeling valt) benaderen. Per regio zijn er verschillende personen werkzaam. Geke Slagman (Stadskanaal, Veendam, Pekela, Delfzijl, Appingedam, Loppersum ze zit ook in Assen en begeleidt speciaal onderwijs) Suze Oude Munnink (Groningen stad) Marike van Ginkel en Peter Pot (Drenthe). De nieuwe deadline voor een aanvraag is 1 oktober 2019.

- Je kunt ook bedrijven aanschrijven bij jullie school in de buurt. We hebben hiervoor een sponsorbrief klaarliggen. En een minipakket Het Houten Huis in de Klas op kantoor.

- Wellicht is een opa, moeder, of tante geïnteresseerd om een bedrag te schenken.

- Eigen actie. Welke actie kan je school verzinnen? Van statiegeldflessen wegbrengen tot oliebollenkraam organiseren, van lenteknutsels tot ... (we hebben een lijstje waar je uit kunt putten.)

- Een ander fonds of een sponsor.
 

Contact
Ben je geïnteresseerd of heb je vragen? Stuur een mailtje naar educatie@hethoutenhuis.org of bel 050-7370250

 

Werk je al met Het Houten Huis in de Klas?
Klik hieronder voor de digitale handleiding of klik op downloads voor kaarten met een opdracht verwijzing.