Wil jij ook een das worden? Klik hier!

Das Masker

Hoe licht kan een wolk zijn maakt kans op de Zapp Theaterprijs!
Stem je ook mee? 

stemmen

Hoe licht kan een wolk zijn
22 apr, 14.30 uur
De Krakeling, Amsterdam (Pop Arts Festival) 
Koop kaarten

 

Wij zoeken vrijwilligers/figuranten!

Speel mee in onze nieuwe locatievoorstelling Valavond Lees meer...

Het Houten Huis in de Klas

Klik hier voor het lesmateriaal van Hoe licht kan een wolk zijn

 

Ben je docent met een testversie van Het Houten Huis in de Klas?
Klik dan hier voor de opdrachtkaarten met een websiteverwijzing.

in de klas

Omdat wij kunsteducatie en cultuuronderwijs in het primair onderwijs ontzettend belangrijk vinden, willen we daarin een bijdrage leveren aan een doorlopende leerlijn. Hiervoor ontwikkelen we in samenwerking met Groningse basisscholen een dagelijkse training voor de creatieve spier: Het Houten Huis in de Klas!

“We willen de lesstof verbinden aan het echte leven. Hierdoor staat het ‘mens zijn’ centraal. Samen met scholen zoeken wij een antwoord op de vraag hoe kinderen zich kunnen voorbereiden op een steeds veranderende samenleving. Verbeelding en creatief denkvermogen spelen hierbij een essentiële rol. Het product kan onderdeel zijn van een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs,” vertelt Karlijn Benthem, educatiemaker bij Het Houten Huis.

Dit product is bedoeld voor de middenbouw en zal uiteindelijk bestaan uit drie versies; een herfst, winter en lente versie. Per versie krijgt een leerkracht een pakket opdrachtkaarten en een ‘Houten Huis in de Klas’. Deze heeft de vorm van een houten boom, ontworpen door Michiel Groothof.

Hoe Het Houten Huis in de Klas werkt
Er komt een boom in de klas wonen. Hij wil graag blijven, wortel schieten en zich thuis voelen. Elke dag pakt de docent of één van de leerlingen een kaart, die een vraag of een opdracht bevat. Alle kinderen krijgen een Houten Huismap waarin ze kunnen bijhouden wat er ontdekt, geschreven of gedacht wordt. Zoals elke huisgenoot is Het Houten Huis in de Klas geen dag hetzelfde.

Doordat er elke dag (kort) wordt gewerkt raken de kinderen en de leerkracht spelenderwijs gewend aan expressie, filosofie en creatief denken. Een ritueel of training, zodat het uiteindelijk vanzelf gaat om oplossingsgericht denken of iets creëren wat er daarvoor nog niet was…

We ontwikkelen Het Houten Huis in de Klas in nauwe samenwerking met het onderwijs en professionals door middel van expertmeetings en prototypes in de klas. Binnen Het Houten Huis werken alle medewerkers mee aan de inhoud en vormgeving.

Testversies
In april van 2016 was de eerste testversie van het lente prototype klaar en probeerden 5 basisscholen in de provincie Groningen 'm uit. De reacties waren heel positief. In september van 2016 ging de tweede testversie van start; de herfstversie. Maar liefst 15 scholen uit de provincie gingen t/m 20 december elke dag aan de slag met een Houten Huisopdracht of vraag. In 2017 testten we nog een laatste lente- en herfstversie.

Nu is het klaar. We zijn uitgetest. 

Ook Het Houten Huis in de Klas?
Vanaf schooljaar 2018/19 zijn alle versies van Het Houten Huis in de Klas te koop. Wil je graag op de hoogte worden gehouden van alle ontwikkelingen? Laat dan hier je gegevens achter. Heb je vragen? Neem dan contact op met Charlotte Agema, projectleider van Het Houten Huis in de Klas: charlotte@hethoutenhuis.org.