Muziek van Beneden
21 apr - 16.00 uur
Poparts (Theater Bellevue), Amsterdam
Koop kaarten

Het Houten Huis in de Klas

Werk je met Het Houten Huis in de Klas?
Klik hieronder voor de digitale handleiding of klik op downloads voor kaarten met een opdracht verwijzing.

       

Wil je een indruk van Het Houten Huis in de Klas?

in de klas

Wil je graag weten wat het precies is?
Het Houten Huis in de Klas
een dagelijkse training voor de creatieve spier

Omdat wij kunsteducatie en cultuuronderwijs in het primair onderwijs ontzettend belangrijk vinden, leveren we graag een bijdrage aan een doorlopende leerlijn. Daarom ontwikkelden we, in samenwerking met Groningse basisscholen, een dagelijkse training voor de creatieve spier: Het Houten Huis in de Klas!

“We willen de lesstof verbinden aan het echte leven. Hierdoor staat het ‘mens zijn’ centraal. Samen met scholen zoeken wij een antwoord op de vraag hoe kinderen zich kunnen voorbereiden op een steeds veranderende samenleving. Verbeelding en creatief denkvermogen spelen hierbij een essentiële rol. Het Houten Huis in de Klas is een instrument dat onderdeel kan zijn van een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs,” vertelt Karlijn Benthem, tot voor kort educatiemaker bij Het Houten Huis.

Het Houten Huis in de Klas is bedoeld voor de midden- en bovenbouw van het primair basisonderwijs. Het bestaat uit een boom met een huisje en verschillende pakketten opdrachtkaarten. Elk seizoen heeft een eigen stapel kaarten met daarbij speciale docentkaarten. Mocht je met je klas naar een voorstelling van ons komen kijken, dan krijg je ook aparte kaarten die bij die voorstelling horen.

Hoe Het Houten Huis in de Klas werkt
Er komt een boom in de klas wonen. Hij wil graag blijven, wortel schieten en zich thuis voelen. Elke dag kies je naar eigen inzicht een kaart voor je klas. Het dagelijks terugkerende element zorgt ervoor dat de kunstervaringen een inbedding krijgen in je eigen lesstructuur. Op speelse en filosofische wijze stimuleer je kinderen om na te denken over zichzelf, over anderen en over de wereld. Door middel van de kaarten train je de verbeelding en expressie en wordt het inlevingsvermogen gestimuleerd.
“Het is een ritueel of training, zodat oplossingsgericht denken of iets creëren wat er daarvoor nog niet was, uiteindelijk vanzelf gaat…”

Hoe dit instrument tot stand is gekomen
In 2015 zijn we gestart met nadenken over een educatie product voor in de klas. We vroegen ons af ‘Hoe kan Het Houten Huis een structureel onderdeel vormen van het basisonderwijs en hiermee cultuureducatie een plek geven binnen de school?’
We ontwikkelden Het Houten Huis in de Klas in nauwe samenwerking met het onderwijs en andere professionals door middel van expertmeetings en prototypes in de klas. Elke versie testte we op inhoud en op vormgeving. We verzamelden deskundigen uit verschillende kunstdisciplines, leerkrachten en vormgevers om samen met ons verder te denken en te testen.
Alle feedback die we verzamelden hebben we zo goed mogelijk verwerkt en af en toe waren we eigenwijs. Nu zijn we aan het einde van alle testfases en hebben we een kunsteducatie instrument waar we trots op zijn.

Hoe begin je eraan?
De boom wordt bij jullie op school bezorgd, samen met een handleiding en het pakket kaarten (seizoenskaarten en docentkaarten). Je kunt meteen aan de slag. Na drie weken is er een contactbijeenkomst, waarin we uitwisselen hoe het gaat. We geven coaching, gaan verder in op de docentkaarten en geven inzicht in hoe de kaarten een onderdeel kunnen worden van je lesstructuur.

Wat kost het?
Je kunt het complete pakket huren voor 1000 euro per jaar.
Wanneer je twee jaar hebt gehuurd, is de boom met kaarten en handleiding van de school.

Waarom deze huurkoop overeenkomst?
We willen graag de kwaliteit bewaken. Het is geen instrument dat je af en toe inzet. De motivatie om ermee te werken is erg belangrijk. Het werkt ook mee als het instrument schoolbreed gedragen wordt. Daarom zijn voor ons de contactbijeenkomsten van wezenlijk belang.
In die twee jaar willen we de school graag leren kennen en het instrument persoonlijk aan jullie overdragen.

Voor hoeveel klassen is het?
De boom staat een heel jaar in één klas. Hij moet wortel kunnen schieten. Hem plaatsen in een algemene ruimte, of delen met meerdere klassen werkt niet goed. We hebben dit getest en het is niet bevallen. Het volgende jaar kun je zelf kiezen om nog een ronde te doen of om ‘m te verplaatsen naar een andere klas.

Is het dan nu echt af?
Nee, dat niet. We blijven verfijnen en doorschrijven. Het is en blijft een project in cocreatie met het onderwijs!

Contact
Ben je geïnteresseerd of heb je nog vragen, stuur een mailtje naar educatie@hethoutenhuis.org of bel 050-7370250