Muziek van Beneden
9 dec - 15.00 uur
De Harmonie, Leeuwarden
Koop kaarten

Muziek van Beneden
16 dec - 15.00 uur
CC Sint Niklaas, België
Koop kaarten

Muziek van Beneden
23 dec - 13.30 uur
DNK, Assen
Koop kaarten

 

SocialLAB enorm succes!

buurtbewoners en scholieren ontmoeten elkaar Lees meer...

Wie komt ons helpen in de herfst?

Houten Huis Kinderen gezocht! Lees meer...

Het Houten Huis in de Klas

Ben je docent met Het Houten Huis in de Klas?
Klik hieronder voor de digitale handleiding of op downloads voor kaarten met een opdrachtverwijzing.

      

 

in de klas

Omdat wij kunsteducatie en cultuuronderwijs in het primair onderwijs ontzettend belangrijk vinden, willen we daarin een bijdrage leveren aan een doorlopende leerlijn. Hiervoor ontwikkelen we in samenwerking met Groningse basisscholen een dagelijkse training voor de creatieve spier: Het Houten Huis in de Klas!

“We willen de lesstof verbinden aan het echte leven. Hierdoor staat het ‘mens zijn’ centraal. Samen met scholen zoeken wij een antwoord op de vraag hoe kinderen zich kunnen voorbereiden op een steeds veranderende samenleving. Verbeelding en creatief denkvermogen spelen hierbij een essentiële rol. Het product kan onderdeel zijn van een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs,” vertelt Karlijn Benthem, educatiemaker bij Het Houten Huis.

Dit product is bedoeld voor de middenbouw en zal uiteindelijk bestaan uit drie versies; een herfst, winter en lente versie. Per versie krijgt een leerkracht een pakket opdrachtkaarten en een ‘Houten Huis in de Klas’. Deze heeft de vorm van een houten boom, ontworpen door Michiel Groothof.

Hoe Het Houten Huis in de Klas werkt
Er komt een boom in de klas wonen. Hij wil graag blijven, wortel schieten en zich thuis voelen. Elke dag pakt de docent of één van de leerlingen een kaart, die een vraag of een opdracht bevat. Alle kinderen krijgen een Houten Huismap waarin ze kunnen bijhouden wat er ontdekt, geschreven of gedacht wordt. Zoals elke huisgenoot is Het Houten Huis in de Klas geen dag hetzelfde.

Doordat er elke dag (kort) wordt gewerkt raken de kinderen en de leerkracht spelenderwijs gewend aan expressie, filosofie en creatief denken. Een ritueel of training, zodat het uiteindelijk vanzelf gaat om oplossingsgericht denken of iets creëren wat er daarvoor nog niet was…

We ontwikkelen Het Houten Huis in de Klas in nauwe samenwerking met het onderwijs en professionals door middel van expertmeetings en prototypes in de klas. Binnen Het Houten Huis werken alle medewerkers mee aan de inhoud en vormgeving.

Testversies
In 2015 zijn we gestart met nadenken over een educatieproduct voor in de klas. We zijn gestart vanuit de vraag:

‘Hoe kan Het Houten Huis een structureel onderdeel vormen van het basisonderwijs en hiermee cultuureducatie een plek geven binnen de school, zonder onze artistieke identiteit te verliezen?’

We bedachten al snel dat we wilden ‘wortelen’ in een klas, dat we een ritueel wilden vormgeven. Het eerste prototype ging in december 2015 de klas in. Een weekversie rond Sinterklaas. Pepernoten schreven dialogen in de zak en het was al snel duidelijk dat leerkrachten enthousiast werden van ons idee. We verzamelden deskundigen uit verschillende kunstdisciplines, leerkrachten en vormgevers om samen met ons verder te denken en te testen.
Alle feedback die we verzamelden hebben we zo goed mogelijk verwerkt en af en toe waren we eigenwijs. Nu zijn we aan het einde van alle testfases en hebben we een kunsteducatieinstrument waar we trots op zijn.

Hoe werkt het
De boom wordt bij jullie op school bezorgd, samen met het pakket kaarten (seizoenskaarten en docentenkaarten) en je kunt meteen aan de slag.

Wat kost het
De kosten van Het Houten Huis in de Klas zijn in overleg te bepalen. Per seizoen is er een versie: voor de lente, de herfst en de winter. Een heel jaar een boom in de klas is ook een optie. Vraag naar de mogelijkheden bij Karlijn Benthem: karlijn@hethoutenhuis.org