#hethoutenhuisvoorthuis
Bekijk hier voorstellingen online!

Kijk op ook op Insta en Facebook voor leuke opdrachten bij de voorstellingen.

De winnaar van de Podiumkidsprijs is besloten!

Maar wij weten het pas in september... Lees meer...

Zomerse journalisten uit Groningen gezocht

voor het nieuwe niet-normale normaal journaal Lees meer...

Het ontstaan van Kiemkracht

Tien jaar geleden las regisseur en artistiek leider Gienke Deuten (Gouden Haas) over de bouw van een grote opslag voor granen en zaden op Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, 565 kilometer boven Noorwegen. Deze ‘Wereldzaadbank’ is een internationale genenbank waar alle soorten landbouwzaden ter wereld worden bewaard zodat deze na wereldrampen behouden blijven.

Gienke Deuten: “Het idee dat we een back-up hebben van onze landbouw wanneer onze aarde onbewoonbaar wordt verklaard, vind ik fascinerend. Het duidt op een mengeling van grootheidswaan en ontkenning. In plaats van dat we ons inspannen om een potentiële ramp te voorkomen, omarmen we onze zelfvernietiging. En dan stond er ook nog eens bij dat de zaadbank wordt bewaakt door loslopende ijsberen. Van zo’n absurde verzameling van gegevens slaat mijn verbeelding direct op hol. Ik probeer me dat meteen heel praktisch voor te stellen. Hoe komt een overlevende vanuit een wereldramp in Afrika in hemelsnaam op Spitsbergen, en wat doet hij dan met die ijsberen?”

Bewaren of gebruiken?
Samen met Gouden Haas en PeerGrouP willen we met Kiemkracht kinderen vanaf 9 jaar betrekken bij de vraag wat het verstandigste is: iets conserveren bij min 60°C voor als het er straks niet meer is, of ecosystemen actief houden en investeren in resultaat op de korte termijn, met het risico dat daarmee plantensoorten verdwijnen en door monocultuur de landbouw kwetsbaarder wordt. Onze kinderen zijn immers de generatie die antwoorden moet vinden op een veranderende wereld. We kunnen onze voedselproductie niet op dezelfde manier voortzetten, dat is duidelijk. Gienke wil kinderen daarvoor in elk geval iets meegeven over de kringloop van kiemen en planten. Ook de vraag of het erg is als dingen kapot gaan, komt aan bod.

Samenwerking
Voor Kiemkracht bundelen locatietheatergezelschap PeerGrouP, regisseur Gienke Deuten van Gouden Haas Producties en jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis hun krachten. Maatschappelijke betrokkenheid en ecologie zijn gezamenlijke thema’s die de drie met elkaar verbinden. De PeerGrouP is heer en meester op het gebied van locatievoorstellingen op onalledaagse plekken. Daarnaast sluiten de fysieke speelstijl en de muziek in de voorstellingen van Gienke Deuten, naadloos aan bij Het Houten Huis. Dit is zichtbaar in de beeldtaal die zij samen met Elien van den Hoek heeft ontwikkeld in voorstellingen als Vuurtoren Wacht en Beet!.

Theater op locatie
Kiemkracht is een voorstelling die buiten gaat spelen. Hij past namelijk niet in een theater. Het decor, waar je als publiek met 100 personen in kan, wordt een theater op zich.
Zo gaan we bijvoorbeeld spelen op de Onlanderij. Een natuurgebied in beheer van Natuurmonumenten. Behalve de vrije voorstellingen in het Noorden gaan we op rondreis langs de zomerfestivals in Nederland, zoals Oerol, Over het IJ, Simmerdeis en Festival der Aa.